1. toukokuuta 2017

8. Vappu 1917: "Köyhälistön mahtava taistelujuhla"


Vapaus tervehtii työläisiä. Työmiehen etusivu vapun aatonaattona 1917.

Huhtikuun viimeisinä päivinä 1917 Työmies-lehdessä julkaistiin ohjeita Helsingin vapunvietosta. "Kaikki pyörät seisomaan ja suuriksi mielenosoituskulkueet!" lehti kehottaa 30.4.
     Helsingin Leipomotyöväen ammattiosasto oli mukana vapun valmisteluissa, mutta lippukysymys aiheutti päänvaivaa. Alkuperäinen lippu oli ammattikunta-ajalta ja väreiltään sinivalkoinen, eikä sopinut luokkataistelujärjestön viiriksi. Jo suurlakkovuonna 1905 oli päätetty hankkia uusi lippu - "punainen ja taistelulipun mallinen" - mutta asia oli hautautunut. Nyt oltiin hankalassa välikädessä. Tilanteen pelastivat ammattiosaston naiset, jotka lupasivat neuloa väliaikaisen punalipun viikkoa ennen vappua. Siihen kirjailtiin vain osaston nimi ja kultainen tähkä. Ja hieno tuli.

     Vapusta 1917 muodostui "köyhälistön mahtava taistelujuhla". Työväki liikehti koko maassa. Koskaan aiemmin ei oltu nähty niin suuria kulkueita ja joukkokokouksia. Liikkeellä oli satoja tuhansia työläisiä. Monin paikoin heidän rinnallaan marssi venäläistä sotaväkeä. Monilla maaseutupaikkakunnillakin järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa suuria marsseja ja mielenosoituskokouksia.
     Vappuaamuna Helsingissä työläiset kokoontuvat Rautatientorilla, jossa marssirivistöt järjestyvät ammattiosastoittain lippujensa ja tunnustensa alle. Leipurityöläiset ovat mukana väliaikaisen punalippunsa kanssa. Banderollissa lukee: "Oikeutta sorretuille!"
     Kulkueen etunenässä kulkevat soittokunnat työväenmarsseja soittaen. Niiden jäljessä marssii arviolta 50 000 ihmistä Rautatientorilta Eläintarhan kentälle. Reitti kulkee Mikonkatua, Esplanadia ja Unioninkatua Kallioon ja edelleen Eläintarhan urheilukentälle. Mukaan liittyvät Hietalahdesta lähteneet venäläisten sotilaitten ja työläisten rivistöt. Kulkueen saapuminen juhlakentälle kestää neljä tuntia. Juhlan aluksi soittokunnat soittavat Kansainvälisen ja Marseljeesin. Kuullaan soitto- ja lauluesityksiä sekä vakavaa puhetta usealta lavalta suomen, ruotsin ja venäjän kielillä.
     Pääasioina ovat kahdeksantuntinen työpäivä, kunnallislait ja elintarvekysymys. Niitä kaikkia on jo alettu toteuttaa myös käytännön toimin.

     Metallityöläisten lakon jälkeen 8 tunnin työpäivä on saatu voimaan useilla työpaikoilla työtaistelujen jälkeen. Toisin paikoin työnantajat ovat taipuneet ilman niitäkin. Myös maaseudun työväki on herännyt vaatimaan lyhyempää työpäivää. Ensimmäiset maatyöläislakot alkavat vapunpäivästä ja kiihtyvät seuraavalla viikolla.
     Senaatissa on aloitettu työaikalain käsittely, jossa työväen edustajat kannattavat yhtä lakia, jolla säädetään samanlainen 8 tunnin työpäivä kaikille, niin teollisuuden kuin maataloudenkin työväelle. Suomen Ammattijärjestö vaatii tuloksia "ensi kädessä".

Vapun vaatimuksissa on näkyvästi esillä myös kunnallishallinnon kansanvaltaistaminen. Kuntiin vaaditaan vaaleja, joissa kaikilla asukkailla on yksi ja yhtäläinen ääni. Nyt äänioikeus on porrastettu varallisuuden perusteella, joten käytännössä kunnallishallinto on yksin vauraimpien porvarien käsissä.
     Vapun jälkeisellä viikolla Raumalla alkaa yleislakko, jolla paikallinen työväenliike vaatii kunnallista demokratiaa. Pian puhkeaa kunnallislakkoja myös muilla paikkakunnilla.

Helsingissä köyhälistö on saattanut ostaa leipää vappua edeltäneen viikon ajan vain säännöstelykuponkeja vastaan. Varsinkin ruumiillisen työn tekijät valittavat annosten olevan liian pieniä. Niin tekevät leipuritkin: "Mikä onkaan alentavampaa kuin, että leiväntekijät näkevät nälkää taikinapatojen äärellä."
     9.5. eduskunnassa aloitetaan elintarvikelain käsittely. Sillä on tarkoitus tehostaa ja yhtenäistää elintarvikkeiden hankinta ja jakelu koko maassa. Leipurit kannattavat kaikkien elintarvikevarastojen takavarikointia ja saattamista julkiseen jakeluun.
     Helsingin kaupungin muonitustoimikunta päättää luovuttaa kaupungin maista viljelyspalstoja erityisesti perunan viljelyyn, mutta niitä riittää vain murto-osalle hakijoista.

Palkkaliike käyntiin
     Leipomotyöläisten toimikunta on valmistellut palkkaesitykset, joita käsitellään 7. toukokuuta leipurien yleisessä kokouksessa HTY:n talolla. Kokoukseen osallistuu 245 jäsentä, enemmän kuin miesmuistiin. Palkkaliikkeeseen päätetään ryhtyä ”vaikkakin työolot ovat huonon puoleiset, muuten voiton mahdollisuudet näyttää nyt olevan paljon paremmat kuin ennen.”
     Tavoitteiksi hyväksytään parin äänestyksen jälkeen keskimäärin 60 prosentin palkankorotus, palkkalautakunta ja järjestymispykälä. Vaadittu palkkalautakunta on työläisten ja työnantajien yhteiselin, tehtävänä tutkia vastaisuudessa elintarpeiden kallistumista ja ”neuvotella työläisten palkkojen korottamisesta ettei tarvitse sanoa sopimusta ylös”. Järjestymispykälä edellyttää, että leipomotyöhön palkataan ainoastaan järjestyneitä työläisiä.
     Ammattiosaston puolesta neuvottelijoiksi nimetään Hannes Juvonen, Heikki Poutanen, Kalle Tervonen sekä Ida Reijonen tukenaan Juho Sainio liitosta. Kun Leipomotyöväen liitto ja SAJ hyväksyvät leipurien esitykset, ne lähetetään pääkaupungin työnantajille. Heiltä pyydetään vastausta viiden päivän kuluessa. Vastausta jäädään odottelemaan.. ja suunnittelemaan toimenpiteitä, jos työlakkoon joudutaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti